Näyttelyt

Tampereen näyttelyt, museot sekä muut kummalliset kuriositeetit

Tampereella on värikäs historia ja rikas kulttuuritarjonta. Tavanomaisten näyttelyiden lisäksi pääset
tutustumaan esimerkiksi Euroopan ainoaan vakoilumuseoon, työläismuseokortteliin sekä peli-, jääkiekko-,
poliisi-, Muumi- ja Lenin-museoihin.

Tietoa ajankohtaisista näyttelyistä löydät osoitteesta:
https://visittampere.fi/article/nayttelyita-museoissa

 

Sara Hildénin taidemuseo

Laiturikatu 13, 33230 Tampere

Sara Hildénin taidemuseossa on esillä edustava läpileikkaus suomalaisen ja ulkomaisen nykytaiteen kehityksestä puolen vuosisadan ajalta. Kokoelma käsittää tällä hetkellä noin 4 500 teosta.

 

Emil Aaltosen museo

Mariankatu 40, 33200 Tampere

Rauhallisessa Pyynikinharjun huvilakaupunginosassa, Pyynikinlinnassa toimiva Emil Aaltosen teollisuus- ja taidemuseo esittelee vuorineuvos Emil Aaltosen (1869-1949) elämää ja saavutuksia.

 

Tampereen Taidemuseo

Puutarhakatu 34, 33101 Tampere

Tampereen taidemuseo esittelee taidehistoriallisia teemoja sekä nykytaiteen ilmiöitä niin kotimaisessa kuin kansainvälisessäkin kuvataiteessa. Museon hallinnoimissa kokoelmissa on noin 14 000 teosta.

 

Museokeskus Vapriikki

Alaverstaanraitti 5, 33100 Tampere

Vapriikki on monipuolinen museokeskus Tammerkosken rannalla, jonka ohjelmistossa on aina tarjolla yli kymmenen näyttelyä joiden teemat vaihtelevat historiasta tekniikkaan ja luonnontieteisiin. Museoravintola Valssissa on tarjolla monenlaisia suolaisia ja makeita herkkuja. Museokeskus Vapriikissa sijaitsee myös vuonna 2017 ovensa avannut pelimuseo!

 

Työväenmuseo Werstas

Väinö Linnan aukio 8, 33210 Tampere

Finlaysonin historiallisella tehdasalueella sijaitsevaan Työväenmuseo Werstas on koko perheen museo. Päänäyttelyinä: Meirän kaupunki sekä Höyrykonemuseo. Lisäksi vaihtuvia näyttelyitä. Werstaaseen on aina vapaa pääsy.

 

Hiekan taidemuseo

Pirkankatu 6, 33210 Tampere

Kultaseppä Kustaa Hiekan vuonna 1931 perustama Hiekan taidemuseo on Suomen vanhin yksityinen taidemuseo. Laajaan kokoelmaan kuuluu huonekaluja, hopeaa, etnografista esineistöä sekä pääosin kotimaista kuvataidetta 1600-luvulta alkaen.

 

Poliisimuseo

Vaajakatu 2, 33720 Tampere

Poliisimuseo Tampereen Hervannassa on kaikille avoin ja ilmainen. Maan ainoa poliisimuseo tarjoaa tietoa suomalaisesta poliisista ja sen tehtävistä keskiajalta nykypäivään asti. Interaktiivisessa näyttelyssä voit vaikka istahtaa mustamaijan penkille tai tähyillä katosta laskeutuvaa ”Karhukoplan” jäsentä.

 

Lenin-museo

Hämeenpuisto 28, 33200 Tampere

Lenin-museo on yhtä aikaa vakava ja viihdyttävä; Se kertoo Suomen idänsuhteiden historiasta ja Neuvostoliiton noususta ja tuhosta. Neuvostovitsien jukebox naurattaa, Leninin ja Stalinin näköisnuket hätkähdyttävät, ja Stalinin kauden vankileiripienoismalli pysäyttää. Tämä museo on elämys, joka itkettää ja naurattaa hyvän teatteriesityksen tavoin.

 

Mobilia

Kustaa Kolmannen tie 75, 36270 Kangasala

Valtakunnallinen auto- ja tieliikenteen museo Mobilia sijaitsee Kangasalla kauniin Längelmäveden rannalla. Matka hostellilta museolle kestää omalla autolla noin 20, ja kaupungin bussilla lähes ovelta ovelle noin 40 minuuttia. Näyttely ja sitä ympäröivät maisemat ovat ehdottomasti matkan arvoisia; Mobilian näyttelyt esittelevät liikennettä ja ajoneuvoja sekä niihin liittyvää kulttuuria monipuolisesti ja elävästi. Suuri teemanäyttely vaihtuu vuosittain. Museon yhteydessä myös lasten liikennepuisto, leikkipuisto, uimaranta, kahvila-ravintola, museomyymälä.

 

Amurin Työläismuseokortteli

Satakunnankatu 49, 33230 Tampere.
Tampereen teollisuuden rattaita pyörittäneille työläisille rakennettiin 1860-luvulta alkaen asuinkortteleita kaupungin silloiselle länsilaidalle. Tuohon aikaan Suomesta lähetettiin runsaasti siirtolaisia Siperiaan Amurinmaalle, josta uusi kaupunginosa sai nimensä, sillä sen koettiin sijaitsevan kovin kaukana (noin kilometri) keskustasta. Puutalot saivat säilyä 1970–1980-luvulle asti, jolloin alueelle rakennettiin kerrostaloja. Yksi kortteli kuitenkin säästettiin museotarkoitukseen, ja siellä on nyt nähtävissä autenttisesti sisutettuja asumuksia ja yhteiskeittiöitä vuosilta 1882–1973, 1900-luvun alun mallin
mukaisesti rakennettu yhteissauna sekä kahvila. Museon johtoajatus on ollut kuvata Amurin väen elämänmenoa mahdollisimman tarkasti, ja tätä varten jokaiseen asuntoon on kirjoitettu asukaskertomus kuvaamaan alueen väestön yleiskuvaa. Tarinoiden nimet, ammatit, perhekoot jne. etsittiin henkikirjoista ja tiedot asuntojen sisustuksesta taas saatiin perukirjoista, kirjallisuudesta sekä haastatteluista.

 

Kummeli

Valtavaksi ilmiöksi 90-luvulla noussut ja puhekieltämme lukuisilla hokemillaan rikastuttanut Kummeli-ryhmä ponnistaa Pirkanmaalta. Sarjan fanit voivat käydä bongaamassa suosikkisketsiensä kuvauspaikkoja ympäri Tamperetta ja Kangasalaa, josta ryhmän ydinjoukko on kotoisin.

Esimerkkeinä:
– Kyyläävät kauppiassedät ja kärttyisä aikamiespoika ottivat yhteen Kylien Kauppa -sketsissä,
joka kuvattiin samannimisessä kyläkaupassa Kangasalla osoitteessa Vanha Pälkäneentie
253, 36570 Kangasala.
– Yhä legendaarinen tonnin seteli -sketsi on kuvattu Pyynikin näköalatornin kahvilassa,
osoitteessa Näkötornintie 20, 33230 Tampere. Torni ja kahvilan kuuluisat munkit ovat toki
vierailun arvoisia jo ennestäänkin, joten nappaa toki kaksi kärpästä yhdellä iskulla!
– Osoitteessa Hämeenkatu 13, 33100 Tampere, sijaitsee Henry’s Pub, jossa voit käydä
pyhiinvaeltamassa ”Normipäivä”-sanonnan alkulähteelle.

 

Pispalan uittotunneli

Teollisesta historiasta ja urbaanista löytöretkeilystä kiinnostuneille on runsaslukuisten vanhojen
tehdasrakennusten lisäksi tarjolla ainutlaatuinen seikkailu maan alla Pispalan uittotunnelissa. Pyhäjärveen
on uitettu tukkeja 18 metriä korkeammalla sijaitsevalta Näsijärveltä Pispalanharjun yli erilaisia tukkiteitä ja
tunneleita käyttäen 1860-luvulta alkaen. Jäljet näistä laitoksista ovat yhä nähtävillä, ja uusin niistä, vuonna
1968 valmistunut 280 metrin pituinen Pispalan uittotunneli avattiin hiljattain jopa yleisölle. Tunnelin
Näsijärven puoleisessa päässä, osoitteessa Paasikiventie 38, Tampere, on maisemakahvila ja Pyhäjärven
puolella viihtyisä Pättiniemenpuisto sekä Hyhkyn satama.